Informacije: +381 (0)13 2310 780

Istorija i razvoj

Osnivanje prve zvanične institucije za brigu o slepim i slabovidim ljudima vezuje se za 1952. godinu, kada je Savez slepih Srbije (u ono vreme Glavni odbor) osnovao specifičnu ustanovu "Dom slepih" u Starčevu, koji tada biva smešten u konak vojlovačkog manastira.

U to vreme bila je to, a i ostala, jedina institucija ove vrste u zemlji. na žalost, u svom začetku Dom je imao isključivo azilski karakter. Oko pedeset štićenika živelo je svoj teški i ubogi život: krov nad glavom, siromašni obroci i iznošena odeća - bili su sve što su imali.

Preseljenje u novoizgrađenu zgradu, 29. aprila 1966. godine, donosi novo poglavlje u istoriji Doma slepih. Prostrane i svetle spavaonice, ambulanta, kuhinja, trpezarija i druge potrebne prostorije ličile su na san onima koji su se preselili iz predhodnog smeštaja.

Sa mnogo elana zaposleni u Domu osmišljavaju i prostor i život pod novim krovom: centralno grejanje, rukohvati koji olakšavaju orijentaciju, obezbeđenje kompletne zdravstvene zaštite i nege, kulturni i zabavni život, radna aktivnost i još mnogo toga obeležilo je naredne godine.


Dom danas

Preko šezdeset godina postojanja jedne ustanove mereno razvojnim parametrima savremene civilizacije možda izgleda kao kratak period. Međutim, ostvarenim, on je mnogo duži i značajniji od objektivnog vremenskog raspona koji mu pripada.

Kolektiv Doma broji 47 zaposlenih. Angažovani su socijalni radnici, radni terapeuti, tiflopedagozi, lekar opšte prakse, zdravstveno osoblje, kuvari i ostalo osoblje. Svi oni imaju važan zadatak da zadovolje čitav dijapazon potreba korisnika, što podrazumeva ne samo smeštaj, već i potrebe za sigurnošću i aktivnošću, potrebe za oslobađanjem emocionalne tenzije, želje da se doživi pun smisao i vrednost života, sve do potrebe za samopotvrđivanjem i osećanjem lične vrednosti.

Starosna struktura korisnika je od 18 do 90 i neke godine života. Pored oštećenja vida, kao osnovnog hendikepa, kod nekih korisnika su prisutne: intelektualne, mentalne, telesne, i kombinovane smetnje, kao i hronična oboljenja.

U Domu mogu biti smeštena slepa i slabovida lica iz svih krajeva Srbije.

Izrada i održavanje internet sajtova: ARTerEgo.rs